MIKÓFALVI ÖNTEVÉKENY HAGYOMÁNYŐRZŐ NÉPI EGYÜTTES EGYESÜLETE

Mûvészeti vezető, elnök: Kovácsné Barna Henrietta

Tel.: +36-70-6114274

Mikófalva Magyarország Észak-keleti részén, Budapesttõl 130 km-re, Heves megyében, a Bükk-hegységben, Egertõl, a történelmi barokk várostól 20 km-re, festõi környezetben várja az ide látogató vendégeket.
Több mint 30 éve, 1972-ben szervezõdött meg a Mikófalvi Néptánc együttes, Nemes Józsefné ( †1999.) alapító vezetésével. Az együttes a helyi hagyományokat összegyûjtve feldolgozta a Mikófalvi Palóc Lakodalmast. 1973 óta, mind a mai napig folyamatosan (a fiatal generációk folyamatos váltásával), nagy sikerrel mutatja be külföldi és hazai vendégeknek ezt az egész estét betöltõ, színes, gazdag, élményteli programot, melyben a vendégek egy valóságos, 20. század elei falusi lakodalmi ünnepség részesei, együtt mulatva, énekelve és táncolva a helybéliekkel, egy jóízû, négyfogásos vacsora elfogyasztása közben.
Az elmúlt évek során a Mikófalvi Néptánc együttes a hazai fellépéseken túl, több ízben vendégszerepelt külföldön is. Számos alkalommal jártak Németországban, Csehországban, Ausztriában, Erdélyben és legutóbb 1998. augusztusában Szicíliában.
A Mikófalvi Lakodalmas Programban eredeti, a környékbeli hagyományokon alapuló lakodalmi táncok (leánykérés, menyasszony-búcsúztató, férfi verbunkos tánc, üveges tánc, az ifjú pár búcsúztatása szüleitõl, párnástánc, gyertyás- és menyecsketánc, stb.) és népszokások szerepelnek, amelyeket kibõvítettünk más tájegységek táncainak, bemutatásával, mivel fontosnak tartjuk magyar nemzeti kultúrértékeink, szokásaink sokrétû megismertetését, bemutatását is.